Да преоткриеш раждането у дома

Знаете ли, че всички крале и кралици на Англия, включително настоящата, са родени вкъщи (Даяна, всъщност, е първата принцеса, родила децата си в болница).

Днес, да раждат в домашни условия, отново става популярен избор сред жените, предпочитащи по-естествен подход към раждането. Тази нарастваща тенденция може да бъде видяна и при увеличаващия се брой знаменитости, решили да родят у дома си. Мерил Стрийп, Деми Мур, Синди Крауфорд, Лиза Бонет, Памела Андерсън и Джейд Джагър са само някои от тях.

Във Великобритания правителствените статистики сочат, че 22% от бременните жени биха избрали домашно раждане, ако имат такава възможност за избор.

В области, където раждането се  практикува от акушерки и е проследявано от личния лекар, около 25% от жените раждат в домовете си, в отношение с Националните статистически данни, процентът е 2%. С други думи, общо около 15 000 бебета се раждат вкъщи всяка година.

Безопасността на домашното раждане

За някои жени идеята да родиш у дома може да звучи странно.  В крайна сметка, защо да искате да родите бебе на други места, освен в болницата, когато от десетилетия обществото се е убедило,  че тя е най-безопасното място за раждане?

Истината е, че всъщност днес жените са по-здрави, живеят при по-добър стандарт и повечето от тях получават отлична грижа по време на бременността. Всичко това наравно с усъвършенстването на технологиите са допринесли да направят домашното раждане точно толкова безопасно, ако не по-безопасно от болничното, за жени с нормално протичаща бременност.

Проучване за раждането у дома

(Извадка от „Домашното раждане във Великобритания”; www.midwiferytoday.com/articles/index.asp )

Световната Здравна Организация изнесе официално становище за домашното раждане през 1985 година. „Никога не е било научно доказано, че болницата е по-безопасно място за раждане от дома –  при жени с некомплицирана бременност.  Проучвания на планирани домашни раждания в развитите страни на жени, които са имали бременности без усложнения, са показали нива на заболявания и смъртност при майките и бебетата, равни или по-ниски от болничните родилни статистики за жени с некомплицирани бременности.” (Having a Baby in Europe).

По-скоро, през 1992 година, комисията House of Commons Select Committee on Maternity Services, сега позната като „Докладът Уинтертон” (Winterton report), влезе в същността на въпроса още в първата от повече от 100 препоръки и заключения относно бременността, раждането и следродилната грижа.

“На базата на чутото от нас, тази Комисия трябва да стигне до заключението, че политиката за насърчаване на всички жени да раждат в болница, не може да бъде оправдана, от съображения за сигурност.”

По-нататък докладът продължава: “Няма  убедителни или неуспорими доказателства, че болниците дават по-големи гаранции за безопасност на мнозинството от майки и бебета. Възможно е, но не е доказано, точно обратното да е така.” Сега има доста голяма статистика и проучвания за безопасността на домашното раждане – ние сме цитирали съвсем малко от нея. Ако искате да прочетете повече, моля посетете  www.midwiferytoday.com/articles/index.asp.

Холандският модел

В Холандия където раждането у дома с квалифицирани акушерки е доказано като безопасно и рентабилно, гинеколозите и болниците са запазени за майки и бебета, оценени като рискови. Около 65 000 жени раждат в домовете си всяка година, което представлява почти 40% от всички бременни жени.

В резултат, Холандия е с най-ниската „околородилна” смъртност в света и с най-ниска стойност на цезаровите сечения сред западните държави, под 10%, сравнено с 22% във Великобритания (и например, над 40% в България).

Защо да избереш домашното раждане? Няма друго място като у дома.

Главното оплакване, което жените имат за раждането в болница е, че то ги кара да се чувстват като пациент, който е болен, а не като човек, който преживява красив и естествен момент в своя живот. Често жените избират да родят в домовете си, защото ги виждат като много по-естествена среда, в която да дадат живот.

Вместо да посрещнат своето бебе в студена болнична зала, те могат да създадат у дома атмосферата, която искат, използвайки музика, свещи и аромотерапия, “доставяйки” нежно бебето си на този свят.

Едно по-лесно и по-безболезнено раждане

Чувството на спокойствие и сигурност помага на тялото да отдели ендорфини, собствените му болкоуспокояващи хормони. Раждането в непозната обстановка каквато е болницата е показало, че променя този естествен процес. Дори ако една жена чувства рационално, че болницата е „по-безопасно” място, в което да роди, в нейното подсъзнание е много вероятно тя да се чувства несигурна. Това кара тялото й да отделя хормонът адреналин, който води до спад в нивата на окситоцина и ендорфина. Тогава тя ще преживее много повече болки отколкото би преживяла у дома си.

По-голям шанс за естествено раждане с по-малко интервенции

Тъй като жените са повече в контрол по време на целия процес, много по-малко вероятно е пожелаят обезболяващи, които увеличават риска от раждане с цезарово сечение или с форцепс.

По-малък шанс за инфекции

През 1987 година изследване на National Childbirth Trust (NCT) установило, че близо 22 процента от жените родили в болница са получили постродилна инфекция, сравнено с по-малко от 5 процента инфекции за родилите  вкъщи,

По-добър шанс за успешно кърмене

Проучванията последователно показват, че кърменето се установява по-успешно след раждане вкъщи.

И накрая, 99% от жените, които са преживели раждане и у дома, и в болница, ще кажат, че биха избрали отново да родят у дома си.

Източници: www.midwiferytoday.com и www.pregnancy-info.net

___

Превод от: http://madeinwater.co.uk/homebirth.html