Ода за един парад

Пътувах си  в колата сутринта, на фона на монотонните гласове по радио “Хоризонт” и си зяпах пътя. Течеше мирна дискусия по повод на предстоящия трети, вече традиционен, гей парад. Заслушахме се, точно когато един чичко обясняваше  за непрекъснато ескалиращите искания на гейовете. Не бил проблемът в гей парадът, ами в това, че след него те ще пожелаят да правят още повече неща. Ще поискат да се женят, да създават семейства, да имат деца… А това, драги слушатели,  ”е много вредно”, цитирам дословно. Особено след като гейовете, за разлика от “нормалните” хора, вместо да живеят 75 години средно, си поживяват (в разврат) до не повече от 43 годишна възраст и тогава, просто умират. Те, също, разбирате ли, страдат от много и най-различни болести, особено от предаваните по полов път, имат непристойно поведение и прочее неща.

Наистина ли? Всички до един?

Сякаш хетеро-то не умират от СПИН и не правят безразборен секс, ама никак. Сякаш нямах едно време позната, която до 23 годишната си възраст беше спала с 67 човека без презерватив, защото мразеше да и “мирише на гума”. Сякаш не бе интелигентно момиче, завършващо някаква филология в Университета. Сякаш е единствената тя?

Когато потърсих информация за събитието в мрежата, попаднах да заглавия като “Спрете гей парада, опазете децата ни” и единственото друго заглавие: “25 организации скочиха срещу гей парада” (тук ми се иска да попитам онлайн медиите, абе вие толкова ли не можете да измислите едно различно заглавие, та само copy/paste практикувате?! Не, че ще ми отговорят. Егати скуката е в гугъл).

Във всичките тези десетки статии, копирани една от друга, прочетох едни и същи неща за апела на тези 25 НПО-та. А именно, да опазим децата си. От какво да ги опазим, все още недоумявам. От толерантността? От приемането на различните? От реалността?

Преди година и на маса, се получи спор с една “дама” – по нейно желание, разбира се – която заклеймяваше всичко гейско като пошло. Когато видя, че не сме настроени хомофобски като нея и в безсилието си да ни обори, истерично изкрещя: “Вие като родители трябва да възпитате детето си, да не стане педераст! А ако гледа такива паради, той може да стане!” Добре, мила, а това твоя работа ли е? Разбира се, че не е.

Още тогава се зачудих на родителите на тази двойка пингвини как ли са ги възпитавали и защо са им изпуснали края, та така да се изпедерастят накрая…? И те са виновни сигурно, защото не са се противопоставили на нашенския гей парад…

… Колкото и да го мисля, “мене никой ми не пречи”. Както и да го въртя в съзнанието си, възмущение не мога да усетя. Първо, защото като малка баба ми ми обясни, че това е просто природа, а аз и вярвам, и второ, защото познавам “такива” хора, че и си “отглеждам” момичешка двойка точно под носа ми.

Е, съжалявам, но никой не може да ме убеди, че е заразно, пошло, вредно или ужасно. Не ми пречи нито кой как се облича, нито кой с кого си ляга, нито пък ми дреме с коя част на тялото си прави секс. Мен ме вълнува човекът колко е човек. А те са хора, при това доста широкоскроени, интелигентни, талантливи, артистични. А дори не всички да са такива, какво от това – просто са обикновени хора като повечето от нас.

Ако този прословут гей парад е сексуално-показен, какво да кажем за показно-сексуалния клип на Галена, на който толкова се кефят всички чалга фенове в момента. И колко деца зяпайки силиконовия силует припяват: “тихо ми пази и стискай устни, стискай устни, захапи ги”. Не е кой знае какво за майките им, предполагам. А и това не е най-сексуано-показното произведение на пазара. В момента обаче, ме мързи да се сещам за по-хубав пример.

Странно ми е как тези 25 въпросни организации така се възмутиха от посланието на гей парада, а не се възмутиха от толкова други неща. Малко ли проблеми има в страната? Или що не се възмутиха от нещо по-мащабно, примерно от карнавала в Рио, да го премахнат, та да им е всичко наред. Но това им плакне окото, мисля аз (само дето няма да им кажа коя от тези три госпожици е била някога мъж ;) Ами сега?).

Ако някой страда от хомофобия, нека да внимава. Гейовете са навсякъде. Те са в офиса, в кафето, на улицата и изобщо – около нас. Те са там, защото ги има и са факт. А “прайдовете” им по света събират милиони участници и хетеросексуални поддръжници. И туристи! Само че, ние още не сме дорасли до там. И това “Love equality, embrace diversity!” (Обичай равенството, прегърни многообразието!) май за дълго ще остане непреведимо послание на географските ни ширини.

~Tanya Fox

Напишете коментар

Архив
Последни коментари